Pelletkachels

houtpellets verbrandenPelletkachels zijn kostend besparend op uw energie rekening, hebben een zeer hoog rendement van verwarmen, 100% ecologisch en CO² neutraal. Ze zijn een goede optie als vervanging van het bestaande verwarmingssysteem of voor een verwarmingssyteem in een nieuwbouw woning.

Verbranding

De pelletkachel biedt de efficiëntie van ruimteverwarming. Terwijl de kachel gebruik maakt van de schoonste bio-brandstof in de wereld, houtpellets. Pelletkachels zijn speciaal ontworpen om gebruik maken van dit type brandstof.

De kachel is opgebouwd uit een pelletreservoir, vijzel, ventilatoren en een verbrandingskamer met een brand pot en gloeispiraal. Ook is de kachel voorzien van een rookafvoerkanaal met een rookgas ventilator en een luchtinlaat.

U leegt een zak met houtpellets in het pelletreservoir. Meestal een is dit een zak van 15 kg. De vijzel in het pelletreservoir verplaatst de houtpellet van uit het pelletreservoir naar de verbrandingskamer. De gloeispiraal verwarmt de houtpellet op waardoor de houtpellet tot ontbranding komt.

Rookgasventilator

De rookgasventilator gaat draaien waardoor er ook lucht (zuurstof) wordt aangezogen om de tot een goede verbranding te komen. De warmte -circulatieventilator blaast de warme lucht in de (woon)kamer. De pelletkachel is zo ingesteld dat hij steeds de juiste hoeveelheid houtpellets geeft aan de verbrandingskamer. Sommige pelletkachels worden geleverd met een wandthermostaat en andere hebben weer een thermostaat in de afstandbediening.

De rookgasventilator “blaast” de verbrandingsgassen door middel van het rookkanaal naar buiten. Houdt hierbij wel rekening met de buren en met de regelgeving.

Doorsnede pelletkachel

De luchtinlaat van de pelletkachel kan van uit de omliggende ruimte of vanuit de buitenlucht ontrokken worden. Wanneer de lucht uit de betrokken ruimte wordt ontrokken, neem dan wel in acht, dat er geventileerd dient te worden. De verbrandingslucht uit een kleine gesloten ruimte onttrekken is ten zeerste af te raden. In kleine ruimtes is het aan te raden om de lucht inlaat van buiten te onttrekken. Denk hierbij aan bv: caravans.

De ventilatoren hebben elektriciteit nodig om te kunnen draaien. Als de elektriciteit wordt onderbroken (uitvalt) is er een kans dat de rook in de ruimte terecht komt waar de pelletkachel geïnstalleerd is.

De aslade is gelegen aan de onderzijde van het pelletkachel en vangt het as op. Het as kunt u gewoon in de tuin als bemesting bij uw planten gooien.

Er zijn vele modellen en fabrikanten van pelletkachels. Kijk goed tijdens het kiezen van de pelletkachel of deze bij u past, is de kachel geschikt voor de ruimte die u wilt verwarmen, zit er een goede begrijpbare handleiding bij. Begrijpt u hoe de kachel werkt?

Voordelen van een pelletkachel:

  • Hoge warmte afgifte.
  • Eenvoudig bij te vullen.
  • Zeer lange branduren zonder bij te vullen.
  • Elektrische ontsteking
  • Instelbare warmte.
  • Instelbare aan-uit schakeling
  • Energie besparend.
  • Milieuvriendelijk.

De natuur

Verwarmen met houtpellets is verwarmen met respect voor de natuur. Zoals alle brandstoffen op basis van hout, is het effect van de verbranding van houtpellets op het milieu CO2 neutraal. De hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij de verbranding van hout is identiek aan de hoeveelheid CO2 die opgenomen wordt tijdens de natuurlijke groeicyclus van de planten en vergelijkbaar met de hoeveelheid CO2 die vrijkomt als men het hout op natuurlijke wijze laat wegrotten. De impact op het milieu is op deze manier minimaal. Bovendien worden houtpellets gemaakt van afval (zaagsel en houtkrullen) van zagerijen. Er worden dus geen bomen geveld alleen voor het maken van houtpellets. Voor een veilige en schone warmte, is het de ideale brandstof.