Onderhoud pelletkachel

Regulier onderhoud (na 1 à 2 branddagen / 30 branduren). Een pelletkachel dient regelmatig schoongemaakt te worden. Het verdient de aanbeveling om dit met een aszuiger te doen. Of een asemmer die gekoppeld kan worden aan uw stofzuiger. De beste tijd om de kachel schoon te maken is vóór het opstarten. De as in de pelletkachel is dan afgekoeld en de kachel is koud.

Brandkorf reinigen:

Haal de brandkorf uit zijn houder en klop deze leeg in de verbrandingsruimte of in de asemmer. Verwijder de asresten van de verbranding. (slakken) Maak de gaatjes van de brandkorfje schoon. Als u de brandkorfje terug plaatst kijk kan goed of deze goed in zijn houder zakt en dat de ronde opening voor de gloeispiraal zit.

Verbrandingsruimte en asla schoonmaken:

Stofzuig nu de verbrandingsruimte schoon en verwijder als laatste de aslade en zuig deze leeg of gooi en het bij de bloemen in de tuin. Zuig de ruimte van de aslade schoon. Zuig ook de deur en het raam en eventueel andere plekken schoon in de verbrandingsruimte waar u nog as tegen komt.

Raam schoonmaken:

Maak het raam schoon met wat vochtig keukenpapier. Indien er bruine film over het raam over het raam blijft hangen: gebruik dan een beetje as en maak de ruit de daarmee schoon. Gebruik anders een kachelruitreiniger.

Groot onderhoud:

Minimaal éénmaal per jaar of na ca. 2000 branduren of 2000 kilo houtpellets dient er groot onderhoud uitgevoerd te worden. (of als de kachel het anders aangeeft). Ook kan het verminderd rendement aanleiding zijn tot het doen van een groot onderhoud (door gebruik van slechte houtpellets). Het verdient de aanbeveling om dit door uw leverancier/installateur te laten doen. Het niet tijdig of goed uitvoeren van een groot onderhoud aan uw pelletkachel kan leiden tot schade, dat niet gedekt wordt door de garantie.

Reiniging of inspectie Frequentie Dagelijks Wekelijks om de 2 weken Maandelijks Jaarlijks
Aslade Vaker afhankelijk van type
het houtpellets
 X
Brandpot Vaker afhankelijk van type
houtpellet of asopeenhoping
 X
Inspectie van automatisch
reinigingssysteem
Vaker afhankelijk van het
type houtpellet
 X
Ventilator, verbranding (afzuiging) Vaker afhankelijk van het
type houtpellet
 X
Ventilator, convectie Vaker afhankelijk van het
type houtpellet of huisdieren
 X
Deurhendel inspecteren Voor het winterseizoen  X
Warmtewisselaar en valbuis Na elke 1 ton houtpellets
Ventilatiesysteem Vaker afhankelijk van het
type houtpellet
 X
Rookafvoerkanaal Vaker afhankelijk van het
type houtpellet
 X

OPMERKING:

Dit zijn aanbevelingen. Reinig vaker als u op de aanbevolen intervallen zware as opeenhopingen ziet of als u roet uit de ventilatie ziet komen. Een goed onderhouden pelletkachel brand mooier, langer en geeft meer rendement.